sobota, 23 lutego 2013

NALEWKA POMARAŃCZOWA


Nalewka kojarzy mi się z babcią, która zawsze w swoim barku miała zapas trunków na każdą okazję i dolegliwość (bo przecież znane są właściwości lecznicze alkoholu). Chociaż obecnie jest łatwo dostępnym produktem, to warto przygotować ją samemu. Oprócz wymienionych poniżej składników potrzebujemy odrobinę czasu i cierpliwości.. :)

Nalewkę w podobny sposób wykonywała moja mama, jednak inspiracją do zrobienia własnej nalewki był przepis znaleziony w papierowej wersji magazynu KUKBUK.

Składniki:

4 pomarańcze
kilkadziesiąt ziaren kawy
0,5 kg cukru
0,5 litra wody
0,5 litra spirytusu
słój, w którym zmieszczą się pomarańcze

W umytych przegotowaną, ciepłą wodą pomarańczach robimy otwory, a następnie wciskamy w nie ziarenka kawy tak, aby całe schowały się w skórce pomarańczy. Pomarańcze gęsto nabijamy ziarnami kawy. 
Rozpuszczamy cukier we wrzącej wodzie, a gdy wystygnie wlewamy do niego spirytus. Ułożone w słoju pomarańcze zalewamy przygotowaną mieszanką. Jeśli macie ochotę możecie dodać kawałek cynamonu lub kilka goździków czy ziarenka kawy. Wszystko zależy od tego, co lubicie. My dodałyśmy goździki i kawę.
Zakręcamy słoik i czekamy cztery tygodnie (chyba, że jesteśmy niecierpliwi to dwa tygodnie również wystarczą). Na zdrowie!





2 komentarze:

  1. Aaaa! Musisz przyjechać i dać posmakować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Postanowiłam, zrobię jak tylko sprawię sobie karafkę :D

    OdpowiedzUsuń