piątek, 26 kwietnia 2013

PANCAKE


 Ostatnio w kuchni poniosłam kilka porażek, ale człowiek uczy się na błędach, a szczególnie swoich. Naleśniki, a konkretnie pancake z syropem klonowym chodziły za mną od dłuższego czasu. Nareszcie wyszły tak, jak chciałam. Pulchne, słodkie i sycące.

Składniki  (dla dwóch osób):

1 jajko
3 łyżki oleju
1 niepełna szklanka mleka (ok. 200ml)
2 łyżki cukru pudru
1 szklanka mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Najpierw mieszam mokre składniki, czyli jajko, mleko, olej i dodaję sól. Stale mieszając, dodaję cukier puder i proszek do pieczenia. Powoli wsypuję mąkę. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Na rozgrzaną patelnię (do pierwszego smażenia możecie użyć odrobiny oleju) wlewam małą ilość ciasta naleśnikowego. Gdy na górze pojawiają się bąbelki, należy przewrócić naleśnik na drugą stronę. Na co drugi naleśnik kładłam niepełną łyżeczkę syropu klonowego. Na górę, oprócz syropu, położyłam żurawinę.


1 komentarz:

  1. Syty moze byc ktoś kto zje sycacy nalesnik. Nie ma SYTYCH nalesnikow... Tylko sycace;)

    OdpowiedzUsuń