Zazwyczaj, gdy robimy grilla unikamy trudnych przepisów albo nie szukamy nowych rozwiązań, a uciekamy się do tego, co nam dobrze znane. Rzadko łączymy też mięso z owocami, a świeży, soczysty ananas to dobra alternatywa dla standardowych kombinacji. Szaszłyki można przygotować również na zwykłej patelni.
Przepis zmodyfikowany pochodzi z kwestii smaku.
Składniki:
ananas (średniej wielkości)
pierś z kurczaka
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 czubata łyżeczka kurkumy w proszku
1/3 szklanki oliwy
sól morska
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki ok. 2,5 - 3cm. Doprawić solą, tymiankiem i kurkumą. Dodać oliwę i całość wymieszać ręką. Odstawić na pół godziny, od czasu do czasu wymieszać. Ananasa grubo obrać, wykroić środek, pozostawiając czysty żółty miąższ. Pokroić w kostkę o podobnej wielkości, co kurczak. Patyczki na szaszłyki pokroić nożyczkami na połówki.
Nadziewać po 2 kawałki kurczaka i ananasa.
yummi!
OdpowiedzUsuńAbsolutnie uwielbiam połączenia owoców i mięsa, więc ja bym była zachwycona!
OdpowiedzUsuńPyszne! Uwielbiam połączenie ananasa z kurczakiem do tego grill - pełnia szczęścia!
OdpowiedzUsuń