niedziela, 19 maja 2013

SZASZŁYKI ZE ŚWIEŻEGO ANANASA Z GRILLA


Zazwyczaj, gdy robimy grilla unikamy trudnych przepisów albo nie szukamy nowych rozwiązań, a uciekamy się do tego, co nam dobrze znane. Rzadko łączymy też mięso z owocami, a świeży, soczysty ananas to dobra alternatywa dla standardowych kombinacji. Szaszłyki można przygotować również na zwykłej patelni.

Przepis zmodyfikowany pochodzi z kwestii smaku.

Składniki:

ananas (średniej wielkości)
pierś z kurczaka
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 czubata łyżeczka kurkumy w proszku
1/3 szklanki oliwy
sól morska

Pierś z kurczaka pokroić na kawałki ok. 2,5 - 3cm. Doprawić solą, tymiankiem i kurkumą. Dodać oliwę i całość wymieszać ręką. Odstawić na pół godziny, od czasu do czasu wymieszać. Ananasa grubo obrać, wykroić środek, pozostawiając czysty żółty miąższ. Pokroić w kostkę o podobnej wielkości, co kurczak. Patyczki na szaszłyki pokroić nożyczkami na połówki. Nadziewać po 2 kawałki kurczaka i ananasa.


3 komentarze:

  1. Absolutnie uwielbiam połączenia owoców i mięsa, więc ja bym była zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne! Uwielbiam połączenie ananasa z kurczakiem do tego grill - pełnia szczęścia!

    OdpowiedzUsuń