wtorek, 24 września 2013

ORZECHOWY KURCZAK Z SOSEM Z OWOCÓW GRANATU


Zapach podczas przygotowywania dzisiejszego obiadu roznosi się po całej kuchni. Ja kocham taką kuchnię, taką, która wpływa na nasze zmysły. Nie możemy pozostać wobec niej obojętni. Dla mnie gotowanie to mieszanie smaków. Moja babcia nie dałaby granatów na obiad, a być może mizerię bądź buraczki. Nie narzekam, doceniam kuchnię naszych mam, babć, nawet prababć. Naprawdę dla mnie to coś niezwykłego i chętnie uczę się pod okiem doświadczonych kucharzy. Kiedy jednak mam czas i towarzyszy mi Michalina to próbujemy zrobić coś zupełnie innego. Myślę, że potrzeba nam dziś odwagi i odrobiny szaleństwa, bo mamy wiele możliwości, z których kiedyś nie można było skorzystać. Dostępność produktów każe nam z kolei uważać, aby nie skazywać siebie na bylejakość i skrajne lenistwo. Jak we wszystkim warto zachować złoty środek.

Ważne, aby nie zatrzymywać się na tym, co znane i bezpieczne. Zróbmy krok naprzód i nie zrażajmy się błędami, pozwólmy sobie łączyć smaki, zaskoczmy siebie samych. Zaprośmy do gotowania przyjaciół, męża, a może i dzieci. Po prostu próbujmy.

Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku.

Składniki na dwie porcje:

1 duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze
1 jajko, roztrzepane
1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki masła
olej roślinny do smażenia

Sos z granatów:

1/3 szklanki białego wina
1 łyżka drobno posiekanej cebulki
1/4 szklanki bulionu z kurczaka
1/3 szklanki soku wyciśniętego z ziarenek granatu
2 łyżeczki miodu
4 łyżki wyłuskanych ziarenek granatu
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki posiekanego szczypiorku

Najpierw przygotowujemy sos z granatów. Do rondelka wlewamy wino i dodajemy cebulkę, dusimy na wolnym ogniu aż większość płynu wyparuje. Wlewamy bulion z kurczaka, sok z granatu i gotujemy przez około 5 minut aż sos się zredukuje o połowę. Dodajemy miód i gotujemy aż sos zgęstnieje. Na koniec mieszamy z ziarenkami granatu i doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem

Pierś kurczaka kroimy w poprzek i roztłukujemy tłuczkiem na filety o grubości około 1/2 cm. Doprawiamy solą, następnie obtaczamy w jajku i na końcu w mieszance posiekanych orzechów włoskich i mąki. Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką masła i kilkoma łyżkami oleju roślinnego. Smażymy piersi przez 3 - 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Podawać z sosem z granatów i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. taki sam przepis na kwestia-smaku. plagiat?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zaraz przed przepisem napisałyśmy skąd pochodzi przepis. Pozdrawiamy :)

      Usuń