sobota, 8 grudnia 2012

CYNAMONOWE PALMIERY


Cynamonowe wypieki  to coś, co idealnie pasuje do świąt Bożego Narodzenia, chociaż osobiście dodaję cynamon gdzie tylko się da. W połączeniu z ciastem francuskim jest to idealny duet, a do tego prosty i naprawdę szybki w wykonaniu. Przepis pochodzi ze strony moje wypieki.

Składniki:

1 arkusz ciasta francuskiego (ok. 370 g)

1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka cynamonu


Cukier wymieszać z cynamonem. Ciasto (rozmrożone wcześniej), położyć na oprószonej mąką powierzchni (lub na powierzchni oprószonej częścią cukru). Ciasto posypać częścią mieszanki cukru i cynamonu, lekko dociskając. Złożyć na pół. Znowu posypać cukrem i każdą połowę złożyć na pół (jak na zdjęciach). Następnie posypać cukrem i złożyć całe ciasto na pół, w taki sposób, jakbyśmy zamykali książkę. Oprószyć cukrem.



Ciasto pokroić w 8 mm plasterki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną), posypać mieszanką cukru, lekko spłaszczyć dłonią. Piec w temperaturze 200ºC około 15 minut (lub dłużej, do zezłocenia), w połowie pieczenia przewracając je na drugą stronę. Wystudzić na kratce.



Smacznego!



2 komentarze: