środa, 12 grudnia 2012

KOPERTY Z JABŁKAMI I CYNAMONEM


Ostatnio nie cieszę się nadmiarem wolnego czasu, więc kolejny raz sprawdziło się ciasto francuskie. Naprawdę jest niezastąpione. W tym wypadku połączyłam je z kawałkami jabłka, a gdy gdzieś dodajemy jabłka nie można zapomnieć o cynamonie. Za oknem coraz więcej śniegu, święta coraz bliżej, warto czasem podczas codziennych obowiązków znaleźć chwilę, aby usiąść przy filiżance dobrej herbaty, nawet wskazane jest włączenie tej piosenki - Michael Bublé - White Christmas. Gdy nasz piekarnik nie był używany od dawna (albo nawet nigdy), warto zacząć od ciasta francuskiego - nie ma szans, żeby się nie udało.

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jabłko
cynamon

Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Ciasto rozwijamy i kroimy na kwadraty. Obrane jabłko kroimy na małe kawałki i posypujemy cynamonem.Układamy po kilka kawałeczków i dokładnie zlepiamy brzegi. Gdybym miała w domu jajko to pewnie wierzch ciastek posmarowałabym białkiem, a wtedy posypała również cukrem albo nawet cukrem i cynamonem, ale i bez tego było bardzo smaczne. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut.





1 komentarz:

  1. Kopertki wyglądają cudownie, muszę je zrobić!

    OdpowiedzUsuń