sobota, 9 lutego 2013

GRANOLA


 
Odkąd zaczęłyśmy prowadzić bloga coraz częściej zwracam uwagę na to, jakie produkty, które zazwyczaj kupuję w sklepie, mogę wykonać sama. Zaletą domowej granoli jest to, że możemy dowolnie modyfikować przepis – możecie dodać dowolne bakalie. Zimą wolę płatki owsiane przygotowane na mleku, jednak powoli gromadzę pomysły na wiosenne śniadania. Takie chrupiące musli dobrze pasuje do jogurtu albo mleka.

Składniki:

1,5 szklanki płatków owsianych
100 g mieszanki nasion suszonych, rodzynek oraz migdałów
odrobina żurawiny
4 łyżki oleju słonecznikowego
0,5 szklanki soku jabłkowego
2 łyżki miodu
+ cukier trzcinowy (opcjonalnie)


Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, a następnie wlewamy sok, miód i olej słonecznikowy. Po połączeniu wykładamy je na blaszkę i pieczemy przez godzinę w temperaturze 160 stopni. Pamiętajmy, aby co kilka minut przemieszać naszą granolę.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze by było mieć cały czas świata na to, żeby zastąpić wszystkie tego typu gotowe produkty ze sklepów tymi wykonanymi samodzielnie w domu. Chociaż gdybym wygrała od losu hektary ogrodów, sadów, warzywników, zwierzyniec i wszelkiego rodzaju potrzebne do samodzielnego wykonywania tego, co się je, pomieszczenia - to kto wie; kusiłoby ;) No i oczywiście trzeba by dostać w spadku wszystkie strefy klimatyczne świata w jednym miejscu ;D

    OdpowiedzUsuń