Odkąd zaczęłyśmy prowadzić bloga
coraz częściej zwracam uwagę na to, jakie produkty, które zazwyczaj kupuję w
sklepie, mogę wykonać sama. Zaletą domowej granoli jest to, że możemy dowolnie
modyfikować przepis – możecie dodać dowolne bakalie. Zimą wolę płatki owsiane
przygotowane na mleku, jednak powoli gromadzę pomysły na wiosenne śniadania. Takie chrupiące musli dobrze pasuje do jogurtu albo mleka.
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych
100 g
mieszanki nasion suszonych, rodzynek oraz migdałów
odrobina żurawiny
4 łyżki oleju słonecznikowego
0,5 szklanki soku jabłkowego
4 łyżki oleju słonecznikowego
0,5 szklanki soku jabłkowego
2 łyżki miodu
+ cukier trzcinowy (opcjonalnie)
Mieszamy ze sobą wszystkie suche
składniki, a następnie wlewamy sok, miód i olej słonecznikowy. Po połączeniu
wykładamy je na blaszkę i pieczemy przez godzinę w temperaturze 160 stopni.
Pamiętajmy, aby co kilka minut przemieszać naszą granolę.
Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDobrze by było mieć cały czas świata na to, żeby zastąpić wszystkie tego typu gotowe produkty ze sklepów tymi wykonanymi samodzielnie w domu. Chociaż gdybym wygrała od losu hektary ogrodów, sadów, warzywników, zwierzyniec i wszelkiego rodzaju potrzebne do samodzielnego wykonywania tego, co się je, pomieszczenia - to kto wie; kusiłoby ;) No i oczywiście trzeba by dostać w spadku wszystkie strefy klimatyczne świata w jednym miejscu ;D
OdpowiedzUsuń