wtorek, 26 marca 2013

MAZURKI


Czas na nasze propozycje na Wielkanoc. Aż wstyd się przyznać, ale to dopiero moje drugie mazurki w życiu, dlatego przepis jest adekwatny do moich umiejętności. Proste i kruche ciasto, a na górę możecie wybierać dowolne masy i dowolne bakalie. Na pewno wypróbuję masę cytrynową oraz z płatków róży, ale ta wersja jest moją najbezpieczniejszą.

Składniki na kruche ciasto:

180 g mąki
30 g cukru pudru 
150 g masła

Wysypujemy na stolnicę mąkę i cukier, dodajemy pokrojone w kostkę masło i wyrabiamy na gładkie ciasto. Formujemy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i formujemy wybrane przez nas formy (możemy wybrać prostokątną blachę, mniej więcej o wymiarach 22x32). Układamy ciastka na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na mniej więcej 15 minut.

* z podanych składników wyszło około 20 ciasteczek
Masa kajmakowo - czekoladowa:

pół puszki masy krówkowej (około 250 g)
1,5 łyżki kakao
1,5 łyżki masła

Do rondelka przekładamy masę krówkową, dodajemy kakao oraz masło i gotujemy na małym ogniu przez około dziesięć minut, stale mieszając.

Gdy ciastka ostygną nakładamy na nie wcześniej przygotowaną masę. Pozostaje nam ozdabianie, warto zaciągnąć do pomocy całą rodzinę :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz