Dawno nie przygotowywałam nic z ciasta drożdżowego, więc wczoraj był już najwyższy czas. Brioszki z kajmakiem to inspiracja z książki Rachel Khoo (klik), jednak trochę go zmodyfikowałam. A połowę ciasta połączyłam z dżemem truskawkowym, który zrobiłam kilka dni temu.
Składniki na ciasto:
500g mąki pszennej
75g masła
75g cukru
200 ml mleka
30g świeżych drożdży
2 jaja
szczypta soli
75g masła
75g cukru
200 ml mleka
30g świeżych drożdży
2 jaja
szczypta soli
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i odrobiną ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, mleko, roztopione i przestudzone masło, jaja, dodajemy zaczyn i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy ciasto do zwiększenia objętości (moje czekało całą noc).
Brioszki z truskawkami
Na te brioszki przeznaczyłam połowę przygotowanego ciasta oraz dżem truskawkowy.
Sposób wykonania możecie zobaczyć tutaj.
Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy je na kształt prostokąta, smarujemy masą kajmakową, wykładamy jabłka i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na 6-8 części i wkładamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem.
Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.
ładne, nawet bardzo ładne. i ten uroczy serduszkowy kształt <3
OdpowiedzUsuńJa wybieram wersję serduszkowo-truskawkową :)
OdpowiedzUsuńanielskieprzysmaki.pl-piękne i pewnie pyszne.Pozdrawiam.Monika
OdpowiedzUsuńale pyszności :)
OdpowiedzUsuńAleż urocze te serduszka!
OdpowiedzUsuńKolejna książka, która mi się marzy, ech...