Ostatnio przeczytałam artykuł o właściwościach zdrowotnych kalarepy i następnego dnia kupiłam cztery główki. Dawno nie jadłam tego warzywa, które kryje w sobie wiele witamin i korzystnie wpływa na układ trawienny. Potem natrafiłam na frytki z marchwi. W rezultacie, dziś powstały frytki z marchewki i kalarepy. Myślę, że taka przekąska cieszyłaby się powodzeniem np. podczas grilla.
Składniki:
kalarepa
marchew
łyżka oliwy
sól, pieprz, przyprawy
Warzywa kroimy w paski. Na blaszkę wlewamy oliwę i rozprowadzamy po całej powierzchni. Kładziemy warzywa i obtaczamy w oliwie. Doprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami (ja użyłam pieprzu cayenne). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170stopni i pieczemy około 20minut.
Całość możemy podać z sosem czosnkowym. Z jednej kalarepy i marchwi wyszła taka porcja:
Wydaje się być fajną przekąską dla osób na diecie :)
OdpowiedzUsuń