sobota, 15 czerwca 2013
KOMPOT Z RABARBARU I TRUSKAWEK
Dziś wybrałyśmy się na mały, spontaniczny piknik. Na tą okazję przygotowałam kompot z rabarbaru i truskawek. Oprócz tego, zabrałam kanapki z rukolą, a Ania przyniosła ciasto z truskawkami. Próbowałyśmy Mchakalu (arabskie ciastko typu bakława) i jamajskiego imbirowego napoju, czego dowodem jest zdjęcie na samym dole. Nie pamiętam, kiedy ostatnio siedziałam na kocu, jadłam tyle pysznych rzeczy i słońce pięknie świeciło. Tak mało potrzeba do szczęścia, dlatego: bierzcie przyjaciół, koc, coś do jedzenia i piknikujcie!
Kompot z rabarbaru i truskawek ma piękny, czerwony kolor. Ten napój to połączenie moich dwóch ulubionych kompotów -nie mogło być lepiej.
Składniki:
6-7 sztuk rabarbaru
0.5 kg truskawek
2l wody
kilka łyżek cukru
Do dużego garnka wlać wodę, dodać pokrojony rabarbar i truskawki. Gdy całość się zagotuje, potrzymać jeszcze 5 min na ogniu i posłodzić. Przelać przez sitko (truskawki można zostawić w kompocie). Podawać najlepiej schłodzone z listkami mięty.
Smak lata :)
OdpowiedzUsuń