Czas na letnie ochłodzenie. Lody z malinami są przepyszne, ale możecie użyć innych czerwonych owoców, na przykład truskawek czy wiśni. Jeśli nie macie foremek do lodów możecie je zastąpić szklankami, a zamiast patyczków wykorzystać łyżeczki. Nie ma na co czekać, bierzcie się do roboty :)
Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z gazety KUKBUK.
Składniki na 6 porcji:
180 ml jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego
4-6 łyżek jasnego miodu
200 g malin
Jogurt miksujemy z dwoma łyżkami miodu. Owoce mieszamy z pozostałą częścią miodu i miksujemy. Próbujemy owoców i w razie potrzeby dodajemy więcej miodu.
Masę jogurtową dzielimy na dwie części. Jedną z nich mieszamy z połową malin. W ten sposób powstają nam trzy warstwy: jogurtowa, owocowo - jogurtowa i owocowa. Wylewamy pierwszą warstwę do pojemniczka na popsicle i mrozimy przez około pół godziny. Następnie wylewamy kolejną warstwę, mrozimy, wylewamy, mrozimy itd. - liczba warstw zależy od upodobań. Po wylaniu ostatniej warstwy wtykamy do lodów patyczki i mrozimy całość przez noc (a minimum 4 godziny).
Smacznego!
Ale musiały być smaczne! :D
OdpowiedzUsuń