wtorek, 12 marca 2013

TARTA TATIN



Zofia Nasierowska, autorka Fotografii smaku, nazywa tartę tatin jabłkami w cieście francuskim. Cała jej  książka jest podporządkowana obiadom, przewracając strony czuć domowy klimat i ciepło. Nasierowska rzuciła fotografię dla kuchni. Książka nie zawiera jednak zdjęć, co dla mnie jest zdecydowanym minusem. Możemy natomiast znaleźć ciekawe opisy Janusza Majewskiego, męża autorki, który jest pisarzem, scenarzystą oraz reżyserem między innymi  Małej matury 1947 czy Zaklętych rewirów.

Podobno każdy chciał mieć zdjęcie od Nasierowskiej, co nie powinno nikogo dziwić, bo nazwano ją "Annie Leibovitz Peerelu". Wykonała portrety takich artystów jak Roman Polański, Beata Tyszkiewicz, Krystyna Janda czy Gustaw Holoubek. Z Januszem Majewskim wystąpiła w dokumencie Taka miłość się nie zdarza (klik), opowiadającym ich historię. Zofia Nasierowska zmarła w 2011 roku.

Zofia Nasierowska

Janusz Majewski w tekście poprzedzającym przepis, pisze "Przy okazji tak okazowego, naprawdę wspaniałego dania nie mogę powstrzymać się od rady dla młodej, początkującej gospodyni. Nigdy nie eksperymentuj na gościach, nie podawaj im potrawy, której wcześniej nie wypróbowałaś na domownikach. Najlepiej eksperymentować na myszach, ale od biedy może być ukochany mąż. Ten na kolację zje wszystko, nawet najgorsze świństwo pochwali, byle tylko nie zepsuć ci humoru przed nocą. Ale nie lekceważ tego, co będzie mamrotał, już zasypiając, wtedy może wymknąć mu się parę słów prawdy o twoim nowym wyczynie kulinarnym i powinnaś wyciągnąć z tego wnioski.". Tarta została przetestowana na domownikach i wszyscy byli zadowoleni.

Na samym początku książki możemy przeczytać cytat "Jedni gotują, inni nie gotują. Pewnych rzeczy nie można zmienić" (Ezra Pound). A ja uważam, że ta tarta swoją prostotą może się przyczynić właśnie do zmiany...

Składniki:

4-5 jabłek
100  cukru
50 g masła
1 łyżeczka przyprawy do piernika albo cynamonu (opcjonalnie)

1 opakowanie ciasta francuskiego

Jabłka kroimy na ósemki. Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier i masło, mieszamy na małym ogniu aż powstanie karmel. Dodajemy jabłka i mieszamy aż pokryją się karmelem (około 5 minut). Gdy jabłka zmiękną wykładamy je na tortownicę (ja wyłożyłam ją papierem do pieczenia), a następnie przykrywamy płatem ciasta francuskiego i pieczemy aż ciasto będzie miało złoty kolor. 
Po upieczeniu ciasto przekładamy ciasto na talerz do góry nogami. Można dodać lody lub bitą śmietanę.


 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz