sobota, 1 grudnia 2012
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI
Cześć! Z okazji zbliżających się świąt zrobiłyśmy pierniczki z domowego przepisu. Nastrój świąteczny chyba każdemu już się udzielił, więc może warto upiec znane i lubiane ciastka z przyprawami korzennymi. Ich zapach rozchodzi się po całym domu i tworzy magiczny, świąteczny klimat. Aromatyczne i kruche pierniczki polubią osoby zarówno nie lubiące mocno słodkich rzeczy, a także wielbiciele cukru. Wszystko zależy od polewy lukrowej, która jest dowolna. Dzisiejsza wersja jest tą najprostszą: bazowy przepis bez lukru.
Składniki(na około 2 blachy):
3 szklanki mąki
1/2 szklanki miodu
2 jajka
1/2 kostki margaryny
przyprawa do pierników
łyżka kakao
*łyżeczka proszku do pieczenia (dowolnie)
Mąkę przesiać przez sitko. Miód, jeśli jest w stałej konsystencji, podgrzać. W mące zrobić zagłębienie, wlać miód, dodać przyprawę do pierników, wbić jajka, dodać margarynę i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,5cm, czyli cienko. Piec w temp.150C przez ok.15min. Po wystygnięciu można ozdobić ulubionym lukrem.
Smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Super !!!
OdpowiedzUsuń