Głównym i jedynym bohaterem dzisiejszej notatki jest drożdżówka z serem. A z racji tego, że dziś jest Dzień Chłopaka to do pieczenia mamy nawet dobraną ścieżkę dźwiękową. Ja wybrałam dwa kawałki - ten i ten, ale możecie zostawić w komentarzu swoje typy na dziś. Śmiało.
Na dziś mam też dla was fragment jednej z moich ulubionych książek:
"Pewnego razu w Princeton
otrzymałem pocztą pudełko ołówków. Były ciemnozielone i miały złotymi literami
wypisane: „NAJDROŻSZY RICHARDZIE, KOCHAM CIĘ! PUTSY”. To była Arlene (nazywałem
ją Putsy). No cóż, jest mi miło, ja też ją
kocham, ale – wiecie, jak to jest z ołówkami – z roztargnienia zostawia się je
wszędzie: pokazujesz profesorowi Wingerowi jakiś wzór lub coś innego i
zostawiasz mu ołówek na biurku. W tamtych czasach nie mieliśmy
dodatkowego wyposażenia, więc nie chciałem, żeby się zmarnowały. Wziąłem z
łazienki żyletkę i zestrugałem napis z jednego z nich, żeby sprawdzić, czy da
się ich używać.
Następnego ranka przychodzi list.
Zaczyna się od słów: „CO MA ZNACZYĆ TO WYCINANIE IMIENIA Z OŁÓWKÓW?” I dalej:
„Czy nie jesteś dumny z tego, że cię kocham?” Potem: „A CO CIEBIE OBCHODZI, CO
MYŚLĄ INNI?”. Więc musiałem używać ołówków z
napisami. A co miałem zrobić?"
Richard P. Feynman - "A co ciebie obchodzi co myślą inni?"
Dobrze jest być kobietą.
Składniki:
Przepis pochodzi z książki: Drożdżowe Wypieki, Małgorzaty Zielińskiej (odrobinę zmodyfikowany)
Z podanego przepisu wychodzi 8 drożdżówek.
Ciasto:
250 g mąki (dałam więcej, ponieważ ciasto było zbyt luźne)
10 g świeżych drożdży
40 g cukru
1 jajko
50 g masła lub 1/2 szklanki oleju (dałam masło)
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
Nadzienie:
300 g białego sera (np. President w wiaderku)
250 g mąki (dałam więcej, ponieważ ciasto było zbyt luźne)
10 g świeżych drożdży
40 g cukru
1 jajko
50 g masła lub 1/2 szklanki oleju (dałam masło)
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
Nadzienie:
300 g białego sera (np. President w wiaderku)
3 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie)
Do posmarowania: roztrzepane jajko
Na początku przygotowujemy zaczyn: należy wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
W tym czasie lekko podgrzewamy mleko, mieszamy je z masłem lub olejem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, łączymy z jajkiem, a następnie dodajemy do mąki wymieszanej z zaczynem.
Wyrabiamy gładkie ciasto. Pozostawiamy przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość. Możemy też wstawić miskę z ciastem do piekarnika z włączoną lampką (bez temperatury).
Na początku przygotowujemy zaczyn: należy wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
W tym czasie lekko podgrzewamy mleko, mieszamy je z masłem lub olejem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, łączymy z jajkiem, a następnie dodajemy do mąki wymieszanej z zaczynem.
Wyrabiamy gładkie ciasto. Pozostawiamy przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość. Możemy też wstawić miskę z ciastem do piekarnika z włączoną lampką (bez temperatury).
Czekając, aż ciasto urośnie, przygotowujemy nadzienie serowe. W tym celu ucieramy wszystkie składniki na gładką masę.
Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na 30 minut (teraz też możemy wstawić blachę do piekarnika z włączoną lampką). W każdej bułeczce robimy płaskie zagłębienie dnem filiżanki lub szklanki, a następnie napełniamy je nadzieniem. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na 30 minut (teraz też możemy wstawić blachę do piekarnika z włączoną lampką). W każdej bułeczce robimy płaskie zagłębienie dnem filiżanki lub szklanki, a następnie napełniamy je nadzieniem. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Wstawiamy drożdżówki i pieczemy 15-20 minut, do zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż wystygną na kratce.
Uwaga autorki: wszystkie nadwyżki drożdżówek można zamrozić - zawijamy
każdą osobno w folię aluminiową, a potem wkładamy tak owiniętą i jeszcze
zamrożoną na około 10 minut do rozgrzanego piekarnika. Żeby się nie
zaparzyła, można pod koniec uchylić folię.
Smacznego!