menu

środa, 21 sierpnia 2013

CHŁODNIK


Ostatnio ciągle podróżujemy. Ania wróciła z Chorwacji, ja z Niemiec. W końcu spotkałyśmy się razem, najpierw w kuchni przy chłodniku, potem w ulubionej kawiarni na kawie, ciastku i lampce wina. Uwielbiam podróżować, jeździć, zwiedzać, a przede wszystkim poznawać. Nie ma nic lepszego, niż podróż z przyjaciółmi- jutro wsiadamy w pociąg i jedziemy ku nowej przygodzie!

Po powrocie z Niemiec byłam przejedzona. Potrzebowałam czegoś lekkiego. Chłodnik okazał się strzałem w dziesiątkę.  

Składniki:

dwa świeże ogórki
pęczek rzodkiewki
jedna mała cebula 
pęczek koperku 
opakowanie jogurtu greckiego (440g) 
kilka łyżek kefiru 
sól i pieprz 
łyżka oliwy

Na tarce o dużych oczkach ścieramy ogórek i rzodkiewki. Cebulę i koperek drobno siekamy. Warzywa i zioła mieszamy z jogurtem, a gęstość kontrolujemy ilością kefiru. Zostawiamy mniej więcej na kwadrans w lodówce, aż się "przegryzie". Na końcu, kiedy sól i pieprz już się wymieszają w jogurcie, dodajemy oliwę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz