menu

wtorek, 22 stycznia 2013

PADELLA


Włoska kuchnia podbiła serca i żołądki Polaków już jakiś czas temu. Pizza, spaghetti, lasagne, panna cotta i tiramisu... na samą myśl robię się głodna. Charakterystyczne przyprawy, takie jak oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, nadają potrawom wyrazistego smaku. Choć w każdym mieście znajdziemy wiele miejsc, w których można skosztować tych potraw, to warto zwrócić uwagę na włoską restaurację Padella w Bydgoszczy.

Ale zanim zaczniecie dalej czytać, włączcie tą piosenkę (przepraszam, kto tego nie zna? na pewno już się uśmiechacie), która przeniesie Was chociaż odrobinę do Włoch, kraju pizzy i makaronu :)

Dlaczego tu? Przecież jesteśmy bombardowani ulotkami, które reklamują włoskie restauracje. Pizza stała się najpopularniejszą potrawą na świecie, choć przyznam, że ta dominacja na rynku nie zawsze jej służy. Jednak tu, przysięgam, włoskie jedzenie przygotowywane z pasji potrafi samo się obronić. Nie zajrzycie więcej ani do wątpliwej jakości pizzerii, a szerokim łukiem będziecie omijać lodówki w supermarketach.  Po pierwsze zachwycił nas wystrój lokalu. Na dworze zima, wszędzie biało, a tu zaraz po wejściu uderza nas widok zielonych roślin. Bazylia, oregano, tymianek, mięta, rozmaryn. Co ciekawe, każdy klient może zerwać listki i doprawić sobie swoje danie lub po prostu zachwycić się zapachem i świeżością roślin.


W barze znajdziemy zupy: pomidorową i zupę dnia (u nas jest to krem z pieczarek). Nie może zabraknąć makaronów: począwszy od tradycyjnego spaghetti bolognese, carbonara (na zdjęciu), do mniej znanych takich jak con le poulpetitte oraz napoli.


 

 Oprócz tego mamy duży wybór pizz (na zdjęciu Con pollo - rewelacja!).


Warto podkreślić, że przychodząc do Padelli mamy gwarancje świeżości. Wszystkie dania, łącznie z sosami, robione są na miejscu. 

Sprawdźcie sami:

Magnuszewska 4, Bydgoszcz
Facebook (w zakładkach jest całe menu, możliwe jest także zamówienie przez facebook'a)
A dla tych bardziej leniwych przewidziany jest dowóz :)

1 komentarz: