menu

środa, 8 maja 2013

MINI SERNICZKI


Ostatnio wolny czas spędzam na rowerze. Może niedługo uda nam się przygotować jakieś piknikowe propozycje, by w czasie wycieczki nie umrzeć z głodu. Gdy tylko Michalina skończy maturalne egzaminy, zwiększymy częstotliwość dodawanych postów. Szykujemy także otwarcie nowego działu "akcje", w którym będziemy promować udział w ciekawych wydarzeniach, ale o tym wkrótce.

Dziś wszystko robię w biegu, na szczęście przygotowanie serniczków zajmuje niewiele czasu.

Składniki na 24 porcje:

1 kg zmielonego twarogu (użyłam w wiaderku)
300 g ciasteczek owsianych
1,5 szklanki cukru
2 pełne łyżki mąki pszennej
2 białka
owoce do dekoracji, np. truskawki, borówki

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Ciasteczka owsiane pokruszyć, wyłożyć do papilotek, uklepać. Twaróg wymieszać z cukrem, mąką i białkiem. Masę wyłożyć na ciasteczka, a w środek wcisnąć np. połówkę truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Można jeść po wystudzeniu lub po schłodzeniu w lodówce. 


Przepis pochodzi ze strony Kwestia smaku.


9 komentarzy: