menu

sobota, 4 maja 2013

SZARLOTKA Z 1938r.


Jabłka kojarzą się wszystkim z jesienią, a dla mnie to owoc wielosezonowy. Zawsze wyobrażam sobie szarlotkę jako ciasto jedzone z przyjaciółmi przy ciepłej herbacie, przy dobrym filmie lub z dobrą książką. To taki mój towarzysz, który jest dopełnieniem rodzinnej, serdecznej atmosfery.

Gdy nie liczymy dodatkowych kalorii ideałem będzie połączenie jeszcze ciepłego ciasta z gałką lodów albo bitą śmietaną. My do ciasta popijałyśmy pomarańczową nalewkę.

Przepis pochodzi z bloga Liski.

Składniki:

240 g mąki pszennej
120 g masła
60 g cukru
kilka łyżek gorącej wody

Farsz:

1 kg jabłek
120 g cukru (proponuję dać mniej, w zależności od tego, jak słodkie są jabłka)
cynamon (dałam 2 łyżeczki cynamonu)
rodzynki
odrobina wody do gotowania jabłek


Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części (jedną nieco większą od drugiej, będzie nam potrzebna do stworzenia kratki). Większą wylepić spód i boki wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 26 cm. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić ciasto i podpiec przez ok 15 minut (można je uprzednio ponakłuwać).

Jabłka obrać, pokroić w cząstki, ugotować do miękkości z odrobiną wody. Pod koniec gotowania dodać pozostałe składniki. Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika, wyłożyć na spód jabłka, z pozostałego ciasta wyciąć paski o szerokości ok. 2 cm, które należy ułożyć na jabłkach. Posmarować żółtkiem rozbełtanym z łyżeczką wody i ewentualnie posypać odrobiną cukru. Wstawić ponownie do piekarnika i piec godzinę*.

*uwaga: ja piekłam swoje ciasto krócej, około 45 minut z termoobiegiem






8 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetycznie wygląda, zachęca do samodzielnego wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda tak apetycznie, że mam ochotę upiec szarlotkę:)
    Zapraszam do mojego bloga
    przyprawiona13.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. ja jabłka mogę jeść cały rok, szczególnie w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie wygląda! zachwycająco!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiamy takie szarlotki z dużą ilością jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam...ale mi apetytu narobiłyście :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj tak, dla mnie szarlotka to też rodzina, znajomi i mile spędzony czas. Wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń