menu

niedziela, 17 lutego 2013

SERNIK NA ZIMNO NA SPODZIE Z NUTELLI


Na samym początku chciałabym zaznaczyć, że przepis na to cudo jest od mojej znajomej Doroty, bez której nie powstał by ani ten sernik ani tort dacquoise, który również niedługo pojawi się na blogu. Warto móc się uczyć od kogoś, kto jest blisko. Zatem: dziękuję.
A teraz trochę o serniku - zdjęcie nie odda tego jaki jest pyszny, a w dodatku jak prosty w wykonaniu. Oczywiście, możecie zrezygnować z nutelli i zastąpić ją po prostu wyłożonymi na blachę herbatnikami, chociaż myślę, że to dzięki połączeniu sucharków z nutellą sernik ma tak wyjątkowy smak. Dodatkowo, kilka osób pytało nas o przepis na ciasto, do którego nie będzie potrzebny piekarnik - to jest idealne :)

Składniki na spód:

Duży słoik nutelli
Opakowanie sucharów (np. Mamut 290g.)

Suchary miksujemy w blenderze, tak aby konsystencją przypominały bułkę tartą. Następnie wcieramy w nie nutellę (tak, żeby sucharki wlepiły się dobrze w nutellę). Tak przygotowaną masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (papier ułatwi nam późniejsze wykładanie ciasta), masę należy mocno przycisnąć.

Składniki na sernik:

3/4 kostki tłuszczu (palma)
1 szklanka cukru
3 żółtka
1 kg twarogu
1 żółta galaretka (np. cytrynowa)
1 łyżeczka żelatyny
250 ml wody

Wymienione pierwsze trzy pozycje utrzeć. Do utartej masy dodawać stopniowo twaróg, na koniec wlać stopniowo, schłodzoną żółtą galaretkę (galaretka musi być rozpuszczona w pół porcji wody, tzn. 250ml z dodatkiem 1 łyżeczki żelatyny i koniecznie musi być schłodzona).

Uzyskaną masę wylać na spód z nutelli. Wkładamy nasz sernik do lodówki.

Składniki na górę:

2 galaretki (smak i kolor dowolny)
750-800 ml wody

Gdy masa serowa zgęstnieje wylewamy na nią schłodzoną, zimną galaretkę (dwie galaretki rozpuszczamy zamiast w 1000 ml wody to w 750 – 800 ml).

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Brzmi i wygląda pysznie!

    Mam pytanie dotyczące DIY: czy będzie jakiś kolejny pomysł? Może coś urodzinowego? Albo nawet bez okazji?

    Pozdrawiam i czekam na kolejne wpisy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie, będzie:) Musimy tylko poczekać aż zima nas opuści, a wtedy ruszamy z niespodziankami! :):)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń
  3. a gdzie ten agar?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. agar stosowany jest zamiennie z żelatyną, we wpisie nigdzie nie ma słowa o agarze

      Usuń
  4. A dlaczego to jest sernik AGARowy bez AGARu? To po prostu sernik na zimno...

    OdpowiedzUsuń