Na samym początku chciałabym zaznaczyć, że przepis na to cudo jest od mojej znajomej Doroty, bez której nie powstał by ani ten sernik ani tort dacquoise, który również niedługo pojawi się na blogu. Warto móc się uczyć od kogoś, kto jest blisko. Zatem: dziękuję.
A teraz trochę o serniku - zdjęcie nie odda tego jaki jest pyszny, a w dodatku jak prosty w wykonaniu. Oczywiście, możecie zrezygnować z nutelli i zastąpić ją po prostu wyłożonymi na blachę herbatnikami, chociaż myślę, że to dzięki połączeniu sucharków z nutellą sernik ma tak wyjątkowy smak. Dodatkowo, kilka osób pytało nas o przepis na ciasto, do którego nie będzie potrzebny piekarnik - to jest idealne :)
Składniki na spód:
Duży słoik nutelli
Opakowanie sucharów (np. Mamut 290g.)
Suchary miksujemy w blenderze, tak aby konsystencją
przypominały bułkę tartą. Następnie wcieramy w nie nutellę (tak, żeby sucharki
wlepiły się dobrze w nutellę). Tak przygotowaną masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (papier ułatwi nam późniejsze wykładanie ciasta), masę należy mocno przycisnąć.
Składniki na sernik:
3/4 kostki tłuszczu
(palma)
1 szklanka cukru
3 żółtka
1 kg
twarogu
1 żółta galaretka (np. cytrynowa)
1 żółta galaretka (np. cytrynowa)
1 łyżeczka żelatyny
250 ml wody
Uzyskaną masę wylać na spód z nutelli. Wkładamy nasz sernik do lodówki.
Wymienione pierwsze trzy pozycje utrzeć. Do utartej masy
dodawać stopniowo twaróg, na koniec wlać stopniowo,
schłodzoną żółtą galaretkę
(galaretka musi być rozpuszczona w pół porcji wody, tzn. 250ml z dodatkiem 1 łyżeczki żelatyny i koniecznie musi być schłodzona).
Składniki na górę:
2 galaretki (smak i kolor dowolny)
750-800 ml wody
Gdy masa serowa zgęstnieje wylewamy na nią schłodzoną, zimną galaretkę (dwie galaretki rozpuszczamy zamiast w 1000 ml wody to w 750 – 800 ml).
Smacznego!
Brzmi i wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńMam pytanie dotyczące DIY: czy będzie jakiś kolejny pomysł? Może coś urodzinowego? Albo nawet bez okazji?
Pozdrawiam i czekam na kolejne wpisy!
Będzie, będzie:) Musimy tylko poczekać aż zima nas opuści, a wtedy ruszamy z niespodziankami! :):)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Usuńa gdzie ten agar?
OdpowiedzUsuńagar stosowany jest zamiennie z żelatyną, we wpisie nigdzie nie ma słowa o agarze
UsuńA dlaczego to jest sernik AGARowy bez AGARu? To po prostu sernik na zimno...
OdpowiedzUsuń