menu

piątek, 22 lutego 2013

WIENIEC CYNAMONOWY


Jeszcze o dwudziestej drugiej nie wiedziałam, że zdecyduję się upiec wieniec cynamonowy. Lubię pomysły spontaniczne. Byłam wykończona, gdy o pierwszej skończyłam piec ciasteczka z ostatniej notatki, lekko zmodyfikowane - dodałam skórkę i sok z pomarańczy i odrobinę cynamonu, ale byłam szczęśliwa. Ciasto drożdżowe pięknie rosło całą noc i rano było idealne. A teraz mogę świetnie zacząć dzień z kawałkiem mojego wypieku i dobrą herbatą. 


Przepis pochodzi ze strony whiteplate, inspiracja i sposób wykonania tutaj.

Składniki:

2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
1/4 szklanki ciepłej wody
170 g masła
3/4 płaskiej łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
570 g mąki (ok. 3 i 3/4 szklanki)
3 łyżki cukru
1 jajko

Nadzienie:


1/2 szklanki cukru
1/2 łyżki cynamonu
4 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego (plus ok. 1 łyżka do posmarowania wieńca przed pieczeniem)
cukier do posypania

W małym garnuszku połączyć masło i mleko. Zagotować do czasu aż masło się rozpuści. Ostudzić.
Wymieszać mąkę, drożdże, sól i cukier. Dodać ostudzone masło z mlekiem, wodę, jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 h (moje czekało całą noc, w misce przykrytej ściereczką).

W miseczce wymieszać cukier i cynamon.

Piekarnik nagrzać do 200 st C.

Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach 50 x 40 cm.
Posmarować ostudzonym masłem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, a następnie przeciąć wzdłuż na pół, zaczynając je nacinać ok. 8-10 cm od górnej krawędzi. Następnie zwinąć dwie części w spiralę (nacięta część powinna być na wierzchu). Następnie oba końce połączyć i z ciasta uformować wieniec.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut (ja już nie czekałam).
Przed wstawieniem do piekarnika posmarować pozostałym masłem, posypać cukrem.

Piec ok. 30 minut.

Smacznego! :)

5 komentarzy:

  1. Piekny! Wyobrazam sobie jaki musi byc pyszny....

    OdpowiedzUsuń
  2. Warkocze drożdżowe, wieńce cynamonowe, wszystko jest pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też mnie zachwycił, wyglada pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jest niezwykle kuszący. gdybym tylko miała więcej wprawy z drożdżami, to pewnie bym się na niego skusiła!

    OdpowiedzUsuń