menu

sobota, 2 marca 2013

KURCZAK Z PESTO

Przeglądając naszego bloga możecie pomyśleć, że jemy głównie ciasta, ciastka i desery. Otóż nic bardziej mylnego! Uwielbiam rodzinne obiady, kiedy po całym dniu w szkole czy pracy można usiąść, odpocząć i cieszyć się obecnością drugiego człowieka :)

Ten pomysł jest prosty w wykonaniu, nie wymaga wielu składników, by obiad był ciekawszy niż na co dzień. Możecie spróbować wykonać pesto samodzielnie, my jeszcze nie próbowałyśmy, ale powoli się do tego przymierzamy.

Składniki:

filet z kurczaka
około 4 łyżek pesto
sól, pieprz
oliwa


Filet przekroić na cztery kawałki i  rozbić. Mięso doprawić solą i pieprzem do smaku. Na wierzch każdego plastra położyć około 1 łyżki pesto. Całość zawinąć i spiąć wykałaczką lub związać specjalną nitką. Posmarować olejem rzepakowym lub oliwą. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Położyć na drugie żaroodporne naczynie z wodą (tak aby nie dotykało wody). Piec przez około 30min w temperaturze 180 stopni.

2 komentarze:

  1. właśnie dziś tak zrobię, tyle że z czerwonym pesto, świetny pomysł!:)

    OdpowiedzUsuń