menu

środa, 11 września 2013

SZARLOTKA POLSKA


Za oknem coraz bardziej szaro, deszczowo, jesiennie. Lato powoli odchodzi w zapomnienie. Są też dobre strony. Mogę zapalić cynamonową świeczkę, wypić gorącą czekoladę, schować się pod kocem i poczytać książkę. Lepiej smakują też jabłka, śliwki. Jesienią mogłabym piec ciasta każdego dnia.
Czasami ktoś pyta mnie, co jest moją inspiracją. Myślę, że kieruję się najbardziej porami roku. Próbuję dostosować się do tego, co nam daje natura w postaci owoców czy warzyw i wkomponować je w codzienne posiłki.

Przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi z książki E. Mórawskiej "Słodkie".

ciasto:

300g mąki pszennej
150 g masła
3 żółtka
100 g cukru
80 g śmietany 18%
1/8 łyżeczki sody oczyszczonej

jabłka:

1 kg jabłek
100 g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki goździków, utłuczonych w moździerzu
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej

ciasto:
Z wymienionych składników zagnieść ciasto - powinno być gładkie, nie lepić się do rąk, ale też niezbyt twarde. Ciasto dzielimy na 2 części i odkładamy, by odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy jabłka.

jabłka:
Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić jabłka, chwilę podsmażyć, ciągle mieszając. Kiedy zaczną mięknąć, dodać cukier i przyprawy. Poddusić, aż zaczną się rozpadać. Ostudzić.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić spód połową ciasta - powinien być możliwie jak najcieńszy. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut. 

Wyjąć ciasto z pieca, jabłka wyłożyć na podpieczony spód. Pozostałą część ciasta pokruszyć na owoce. Wstawić do piekarnika i piec kolejne 40 minut. Należy sprawdzać, czy ciasto nie przypieka się za bardzo. Czas pieczenia zależy od piekarnika i wielkości formy.

Upieczoną szarlotkę ostudzić w formie, posypać cukrem pudrem. Możemy zaszaleć i do cukru pudru dodać cynamon. 

Smacznego! :)


2 komentarze: