menu

niedziela, 24 marca 2013

KANAPKI NA PODRÓŻ


Jakiś czas temu na stronie kotlet.tv znalazłam przepis na roladę chlebową. Pomyślałam, że to super pomysł i od razu zabrałam się do roboty. Po kilku razach, stwierdziłam, że ciasto drożdżowe zamienię na moje ulubione. Później kombinowałam z dodatkami (pomidor, ogórek, kurczak). Niedawno przygotowałam takie kanapeczki w kształcie serca. Przepis jest fantastyczny, ponieważ można modyfikować go do woli! Zawsze przygotowuję je wieczór przed podróżą. Nigdy mnie nie zawiodły.

Składniki na ciasto:

30 dag mąki (2 niepełne szklanki)
2 dag świeżych drożdży
3/4 szklanki niegazowanej wody mineralnej
2 łyżki oliwy
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli

Wszystkie składniki łączę ze sobą. Rękoma szybko zagniatam ciasto i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-60minut.

Składniki na nadzienie:

ketchup
serek topiony
oregano
szynka, ser, kurczak, ogórek*

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. W środku układamy składniki na nadzienie. Całość zawijamy. Tym sposobem wyjdzie prostokątna rolada. Z ciasta można wykroić serduszka (lub inny dowolny kształt). Wówczas potrzebne są dwa kawałki. Na jednym z nich kładziemy nadzienie, a drugim przykrywamy. Boki trzeba dokładnie zlepić.   

* do środka możecie włożyć to, co macie lub najbardziej lubicie. Serek topiony powoduje, że ciasto długo będzie w środku wilgotne i smaczniejsze.

 Tak przygotowane ciasto można odstawić w ciepłe miejsce na 30-60minut aż trochę podrośnie. Piec przez około 15-20minut w temperaturze 180 stopni. 


8 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis:) na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Suuper! Na podróż idealne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne! I jakie smaczne! ^ ^

    OdpowiedzUsuń
  4. Serek topiony- w jaki sposób układamy go na surowym cieście? Rozsmarowujemy czy wrzucamy drobne kawałeczki, bo w piekarniku sam się rozprowadzi? Koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można albo go grubo rozsmarować, albo starać się pokroić go w plasterki i po prostu położyć jeden przy drugim. :)

      Usuń
  5. Głęboko wierzyłam, że to ciasto się uda, mimo posiadania wspaniałego przepisu na tego typu ciasto. Zmarnowałam tylko składniki i czas. Ciasto ani nie dało się wyrobić, ani nie urosło, ani nie dało się go rozwałkować. Już nie mówiąc, że zdziwiło mnie, że drożdże bez rozpuszczania w mleku. Moja własna naiwność mnie zdradziła. Syf i tyle, szczerze radzę innym nie korzystać z tego przepisu! Jeśli macie sprawdzony, nie ryzykujcie, bo szkoda waszego wysiłku.

    OdpowiedzUsuń