menu

piątek, 22 marca 2013

SZWEDZKIE CIASTO MIGDAŁOWE Z BATONIKAMI DAIM


Jeszcze nigdy nie zawiodłam się na przepisach ze strony Moje wypieki, tak było i tym razem. Robiłam to ciasto pierwszy raz i w dodatku w biegu, przed podaniem denerwowałam się, czy wszystko się udało. W cieście wyraźnie czuć karmelowe batoniki. Jak dla mnie - naprawdę pyszne. I co najważniejsze - warte poświęconego czasu.

Przepis podaję za stroną Moje wypieki.


Składniki na blaty bezowe:
  • 4 białka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić w misie miksera na sztywną masę. Nie przerywając ubijania dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania.
Migdały wymieszać z mąką, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać szpatułką.
3 formy o średnicy 20 - 21 cm* wyłożyć papierem do pieczenia (same dno). Pomiędzy formy równo rozdzielić masę bezową. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut (piekłam dłużej, około 30 minut) do zezłocenia.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Składniki na waniliowy krem maślany:
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru z wanilią
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki soku z cytryny lub likieru cytrynowego
Do garnuszka wlać kremówkę, dodać żółtka i cukier z wanilią. Roztrzepać rózgą, do połączenia. Podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając, do zgęstnienia. Nie dopuścić do wrzenia; przed samym momentem wrzenia ściągnąć garnuszek z palnika. Ostudzić.
W misie miksera utrzeć masło na jasną i puszystą masę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać przestudzony budyń, ucierając. Na sam koniec dodać sok z cytryny bądź likier, utrzeć.

Polewa czekoladowa:
  • 100 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • 50 - 70 ml śmietany kremówki
Kremówkę przelać do garnuszka, podgrzewać na małej mocy palnika. Dodać posiekaną czekoladę i mieszać, do uzyskania gładkiej masy. Ściągnąć z palnika i lekko przestudzić, by polewa zgęstniała i nie spływała z ciasta.

Ponadto:
  • 140 g cukierków lub batoników Daim**, posiekanych
  • płatki migdałów do udekorowania boków
Wykonanie:
Waniliowy krem maślany podzielić na 3 równe części.
Jeden blat bezowy położyć na paterę. Posmarować jedną częścią kremu, posypać posiekanymi cukierkami. Przykryć drugim blatem. Na blat wyłożyć drugą część kremu, posypać cukierkami. Przykryć ostatnim blatem. Pozostały krem rozsmarować po bokach tortu, udekorować migdałami.
Na wierzch wylać gęstą, ochłodzoną polewę, wyrównać. Posypać posiekanymi batonikami. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.

Smacznego :)


5 komentarzy:

  1. wygląda bosko, a co do przepisów z Moje wypieki, to przyznaję stuprocentową rację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, Daim! Uwielbiam, a ciasto prezentuje się przeapetycznie!
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do dodania waszego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl :)
    Życzę miłego weekendu! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione batoniki :) Piękny torcik!

    OdpowiedzUsuń