menu

wtorek, 5 marca 2013

TUILE

Podczas przyjęć warto podać gościom coś chrupkiego do przegryzienia. Najczęściej są to paluszki lub chipsy, które znikają od razu ze stołu. Jeśli macie ochotę na coś nowego i zdrowszego, to idealnym rozwiązaniem są "ciasteczkowe chipsy", zwane oryginalnie "tuile". Przepis pochodzi z programu Junior MasterChef Australia. Tuile dodaje się do deserów, ale jeśli zrobicie ich więcej, to możecie włożyć je do miski i podać jako przekąskę.




Składniki (na około 5 blach):

1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
65 g masła
2 białka
wiórki czekoladowe

Mąkę, cukier puder, masło i białka miksować do połączenia wszystkich składników. Blachę wyłożyć papierem i nagrzać piekarnik do 160 stopni. Szpatułką rozprowadzić niewielką ilość masy na papierze. Jeżeli chcecie, by Wasze Tuile były takie same, to wytnijcie ze sztywnej folii kształt np. koła.


Górę należy posypać wiórkami czekoladowymi lub pistacjami albo migdałami. Tak przygotowaną blachę można włożyć do piekarnika na około 5min. Tuile trzeba zdejmować z papieru od razu po upieczeniu i ręką nadać im zwinięty kształt.


PS Podczas pieczenia zaglądajcie do piekarnika, ponieważ tuile robią się brązowe w ekspresowym tempie :)

3 komentarze: