Ostatnio przeglądałam notatnik kulinarny mojej mamy, która spisała przepisy swoich rodziców. Znalazłam babkę proszkową pod nazwą "Babka dziadka". Jak się domyślacie, był to popisowy numer dziadka, choć nie jedyny :) Czasem warto odgrzebać stare, zapomniane już przepisy...
Składniki:
3 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki kartoflanki
1 i 1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki śmietany
1 torebka proszku do pieczenia
25dkg masła
6 jajek
2 łyżki kakao
szczypta soli
Masło utrzeć do białości dodając cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtka. Ubić białka z dodatkiem soli na sztywną pianę. Lekko mieszając połączyć masę z białkami. Do 1/3 dodać kakao i dobrze wymieszać.
Przełożyć do formy. Najpierw jasną masę, potem ciemną i na górę znowu jasną. U nas tortownica ma średnicę 21cm, ale równie dobrze ciasto można przełożyć do prostokątnej formy. Wsadzić do nagrzanego
piekarnika do 180 stopni i piec przez około godzinę do "suchego
patyczka".
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz