menu

poniedziałek, 21 stycznia 2013

BABKA PROSZKOWA


Ostatnio przeglądałam notatnik kulinarny mojej mamy, która spisała przepisy swoich rodziców. Znalazłam babkę proszkową pod nazwą "Babka dziadka". Jak się domyślacie, był to popisowy numer dziadka, choć nie jedyny :) Czasem warto odgrzebać stare, zapomniane już przepisy...


Składniki:

3 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki kartoflanki
1 i 1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki śmietany
1 torebka proszku do pieczenia
25dkg masła
6 jajek
2 łyżki kakao
szczypta soli


Masło utrzeć do białości dodając cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtka. Ubić białka z dodatkiem soli na sztywną pianę. Lekko mieszając połączyć masę z białkami. Do 1/3 dodać kakao i dobrze wymieszać.  


Przełożyć do formy. Najpierw jasną masę, potem ciemną i na górę znowu jasną. U nas tortownica ma średnicę 21cm, ale równie dobrze ciasto można przełożyć do prostokątnej formy. Wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez około godzinę do "suchego patyczka".


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz