menu

niedziela, 27 stycznia 2013

MUFFINY Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY


Muffiny, w przeciwieństwie do babeczek, miesza się łyżką lub widelcem niezbyt dokładnie, aby ich struktura była nieco grudkowata. Zarówno muffiny jak i babeczki idealnie nadają się na drugie śniadanie czy podwieczorek. Łatwe w przygotowaniu nikomu nie powinny sprawić trudności :)

Składniki na 12 muffinek:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 jajka
1 tabliczka czekolady lub ok. 60g płatków czekoladowych


Mąkę połączyć z suchymi składnikami. Następnie dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem czekolady) i wymieszać łyżką. Czekoladę pokroić na drobne kosteczki i dodać połowę do masy. Napełnić formy do muffinek do 3/4 wysokości. Górę posypać pozostałą czekoladą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec około 20minut.


1 komentarz: