Często zdrowe jedzenie kojarzy nam się z zieloną sałatą, mnóstwem świeżych warzyw i owoców, a przede wszystkich z wyrzekaniem się słodyczy (a przecież tak nie musi być!). Ciastka, które dzisiaj przygotowałyśmy, są połączeniem zdrowego i słodkiego. Idealne dla dbających o dietę, sportowców i każdego, kto lubi pożywne przekąski.
Przepis pochodzi z programu Nożem i Widelcem. Jest to regionalny program, w którym najlepsi szefowie kuchni zdradzają sekrety swoich potraw. Między innymi występuje Aleksandra Sowa, autorka przepisu na ciastka owsiane. Tutaj możecie obejrzeć jeden z odcinków.
Składniki:
60 g masła
50 g cukru brązowego
1 jajko
60 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170 g płatków owsianych
40 g miodu
szklanka żurawiny świeżej , mrożonej lub suszonej
Masło ucieramy z brązowym cukrem. Wbijamy jajko. Następnie wsypujemy przesianą mąkę , proszek do pieczenia i płatki owsiane. Wszystko mieszamy. Dodajemy miód, a po wymieszaniu żurawinę.
Blachę smarujemy niewielką ilością oleju rzepakowego. Układamy ciastka pozostawiając między nimi miejsce. Pieczemy około 15-20 min. w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Moje drugie sniadanko ;-D
OdpowiedzUsuńAnonimowy Bartek
Jadłabym :)
OdpowiedzUsuńKurczę, tak dano nie robiłam ciastek, że nie byłabym chyba w stanie sklecić składników. Jestem na diecie, tyle cukruuuu, ale może zrobię, schowam do słoika i będę szamała przed treningiem. Na pewno.. Jak znam siebie i rodzinę to znikną w jeden dzień.