menu

czwartek, 20 czerwca 2013

CIASTO KRUCHE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ


Można by uznać, że nie ma w nim nic nadzwyczajnego, ale to ciasto skradło moje serce od razu. Pierwszy raz jadłam je w Strefie jakiś czas temu, a później ciągle chodziło mi po głowie. Dziś dostałam przepis. Dziękuję bardzo Milenie, dzięki której mogłam zjeść to cudo w Strefie, a dziś upiec je w domu. To mój faworyt na lato, naprawdę jest boskie.

Składniki na ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2 żółtka + 1 całe jajko
  • 20 dag margaryny lub masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki śmietany
  • aromat waniliowy
  • szczypta soli
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem , proszkiem do pieczenia i solą. Posiekać z zimnym tłuszczem. Dodać żółtka , jajko , aromat i tyle śmietany , żeby ciasto dało się dobrze zagnieść i było w miarę elastyczne. Około 3/4 ciasta wyłożyć do blaszki, a resztę można wykorzysta na kruszonkę lub na spód wykorzystać całe ciasto, a kruszonkę zrobić z przepisu niżej (edit: ja zrobiłam ciasto na kruszonkę oddzielnie z przepisu, który jest niżej; ciasto i kruszonkę godzinę chłodziłam w lodówce).

Piana:
  • 4 białka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, sok i ubijać aż cukier się rozpuści.

Kruszonka:
  • 15 dag mąki
  • 7 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • dodatkowo około 40 dag umytych i pokrojonych w ćwiartki truskawek
Masło pokroić na małe kawałki, rozetrzeć z mąką i cukrem pudrem.

Formę wyłożyć papierem, rozłożyć równomiernie ciasto. Na wierzch poukładać truskawki, przykryć ubitą pianą z białek. Na koniec  wierzch posypać kruszonką. Piec w 200 *C przez około 50 minut (edit: ja piekłam w 190 stopniach przez 40 minut).

Źródło przepisu w tym linku.





1 komentarz:

  1. Ekstra! Robiłam niedawno bardzo podobne ciacho i jestem przekonana, że Wasze smakuje równie pysznie :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń