menu

czwartek, 13 czerwca 2013

FRYTKI Z MARCHEWKI I KALAREPY


Ostatnio przeczytałam artykuł o właściwościach zdrowotnych kalarepy i następnego dnia kupiłam cztery główki. Dawno nie jadłam tego warzywa, które kryje w sobie wiele witamin i korzystnie wpływa na układ trawienny. Potem natrafiłam na frytki z marchwi. W rezultacie, dziś powstały frytki z marchewki i kalarepy. Myślę, że taka przekąska cieszyłaby się powodzeniem np. podczas grilla. 

Składniki:

kalarepa
marchew
łyżka oliwy 
sól, pieprz, przyprawy 

Warzywa kroimy w paski. Na blaszkę wlewamy oliwę i rozprowadzamy po całej powierzchni. Kładziemy warzywa i obtaczamy w oliwie. Doprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami (ja użyłam pieprzu cayenne). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170stopni i pieczemy około 20minut.

Całość możemy podać z sosem czosnkowym.  Z jednej kalarepy i marchwi wyszła taka porcja:

1 komentarz:

  1. Wydaje się być fajną przekąską dla osób na diecie :)

    OdpowiedzUsuń