menu

niedziela, 14 kwietnia 2013

NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI

 

Pomyślicie, że zrobiłam się monotematyczna? Kiedyś, uważałam, że naleśniki mogą być co najwyżej na kolację, ale nie na obiad. Jadłam głównie te przyrządzone na słodko. Brakowało mi w nich konkretnego smaku. I oto odkryłam, w jakim błędzie kiedyś żyłam. Naleśniki są równie dobre na śniadanie, obiad i kolację. Trzeba tylko trochę pokombinować.

Przepis na naleśniki podałam ostatnio tu oraz tutaj (naleśniki Julii Child). 
Przepis pochodzi z Kuchenne Zapiski.

Smażymy 3 naleśniki dla każdej osoby.

Składniki na sos (dla dwóch osób):

20 dag pieczarek średniej wielkości
łyżka soku z cytryny
łyżka masła
250ml śmietany 30%
łyżka śmietany 18%
natka pietruszki*
sól, pieprz
      
Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy pieczarki (kapelusze odcięłam od nóżek) i sok z cytryny. Całość trzymamy na ogniu przez ok. 5 min, aż pieczarki będą lekko usmażone. Stale mieszając, dodajemy śmietany, sól i pieprz. Czekamy aż sos zgęstnieje, około 8minut. Na końcu dodajemy posiekaną pietruszkę. 

3 naleśniki zwijamy razem. Kroimy na plastry o grubości około 1-1,5 cm. Na każdym kawałku kładziemy kapelusz pieczarki. Całość polewamy sosem, nie zapominając o mniejszych kawałkach grzybów. Górę możemy udekorować świeżą pietruszką.

* W oryginalnym przepisie jest pietruszka, ja użyłam koperku.

1 komentarz: