menu

wtorek, 30 kwietnia 2013

GRISSINI

Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa, na które natrafiłam kilka lat temu na jakimś blogu. Przygotowuje się je dość szybko i naprawdę łatwo (nie może się nie udać), a do tego sami możemy nadać im wyjątkowy smak dodając różne przyprawy. Ja w mojej wersji dodałam rozmaryn, którego zapach wprost uwielbiam. Czasami owijam końcówkę boczkiem lub szynką parmeńską, a czasami nie mogę się oprzeć i nie zdążę nic z nimi zrobić. Grissini doskonale sprawdza się jako przekąska.

Ten przepis pochodzi z bloga Liski.


Składniki:

240 g mąki
łyżeczka drożdży instant
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
2/3 szklanki wody
4 łyżeczki oliwy + 1 łyżka do posmarowania ciasta
białko jajka
rozmaryn

Wszystkie składniki zagniatamy - można mikserem. Formujemy kulę, smarujemy ją łyżką oliwy i odkładamy do miski na godzinę do wyrośnięcia (przykrywamy miskę ściereczką). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek grubości pół centymetra. Ostrym nożem tniemy ciasto na paski szerokości 1/2 cm. Każdy pasek delikatnie zrolować.
Posmarować białkiem jajka, posypać ulubionymi przyprawami (ja dodałam rozmaryn). Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
 
Piekarnik należy nagrzać do 180 st C. Wstawić paluszki i piec ok. 10-12 minut.

Smacznego!



1 komentarz: