menu

czwartek, 16 maja 2013

CIASTO JOGURTOWE

Słońce nas rozpieszcza, piękna pogoda namawia do wyjazdu za miasto. Sama powoli szykuję się poza Bydgoszcz, ale gdy nie mamy takiej możliwości to znajdzie się na pewno kilka dobrych miejsc na piknik. To ciasto właśnie kojarzy mi się z leżeniem na kocu, chodzeniem boso po trawie, wieczorami nad jeziorem. Jest proste, lekkie, a w dodatku z owocami. Wiem, że na idealne truskawki trzeba jeszcze trochę poczekać, a poza tym może nas odstraszać cena, ale nie mogłam  ich sobie odmówić.

Robiłam to ciasto w biegu, pomagała mi siostra, zdążyłam tylko wyjąć z piekarnika i musiałam szybko wyjść, a gdy wróciłam do domu na blasze nie zostało już prawie nic. Sama przed chwilą powstrzymywałam się przed zjedzeniem ostatniego kawałka - zawsze wolę kogoś poczęstować.

Zmodyfikowany lekko przepis pochodzi ze strony Kwestia smaku.

Składniki:

375 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g cukru
3 łyżki cukru wanilinowego 
3 łyżki oleju
3 duże jaja
400 ml jogurtu greckiego 

500 g truskawek (może być mniej)
1 mały kisiel błyskawiczny truskawkowy z kawałkami owoców
2 - 3 pełne łyżki dżemu truskawkowego (lub zmiksowanych truskawek)

Jogurt i jaja wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, a w oddzielnej misce mieszamy cukier z cukrem wanilinowym. Przygotowujemy blaszkę i smarujemy ją masłem (moja o wymiarach 25 x 40 cm). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzałki górna i dolna bez termoobiegu).
Truskawki kroimy i dzielimy na 2 części. Przygotowujemy kisiel zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mieszamy z dżemem truskawkowym. Połowę kisielu mieszamy z połową pokrojonych truskawek. Resztę kisielu i resztę truskawek zostawiamy na koniec po upieczeniu ciasta. 
Jajka wbijamy do dużej miski, dodajemy wymieszany cukier i ubijamy na puszystą masę (około 7 minut). Dodajemy jogurt, olej i przesianą mąkę wraz z proszkiem i delikatnie i krótko mieszamy łyżką do połączenia się składników, staramy się jak najmniej zmniejszyć puszystość masy. Masę wykładamy równomiernie do przygotowanej blachy. 
Truskawki wymieszane z kisielem wykładamy na powierzchni ciasta zachowując odstępy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 27-30 minut, do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch się lekko zrumieni. Po podanym czasie pieczenia brzegi ciasta powinny odchodzić od tortownicy a wetknięty patyczek nie powinien być obklejony surowym ciastem.

W powstałe zagłębienia wlać odłożoną połowę kisielu i posypać drugą połową truskawek. Można też posypać cukrem pudrem.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Cześć! Przyjmijcie nominację do Liebster Award: http://mojepysznosci.blogspot.com/

    Ściskam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie wyglądają te truskawkowe zagłebienia. Całość musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń