Placki wspominam jako dodatek do obiadu, który przygotowywała babcia. Teraz czas na moją wersję.
Przepis pochodzi stąd.
Składniki:
1,5 szklanki mąki
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125g serka mascarpone
3/4 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Cukier, serek mascarpone, mleko, jajka, ekstrakt i skórkę z cytryny zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Smażyć na oleju z dwóch stron, aż placki będą zarumienione. Przełożyć na papierowy ręcznik i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem z owocami.
Takim placuszkom mówię zdecydowanie TAK! :)
OdpowiedzUsuńŚciskam Was cieplutko!
Placki wyszły super, dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuń