W sobotę upiekłyśmy trzy
szarlotki, skończyłyśmy po drugiej, spałyśmy zdecydowanie za krótko, a w
niedzielę trzeba było wykonać tort. To był bardzo intensywny weekend, ale chyba
nie ma nic lepszego, jak bycie wykończonym przez robienie tego, co się naprawdę
kocha. Jabłecznik bardzo smakował, a przy tym wczoraj miałyśmy przyjemność
przeprowadzić bardzo inspirującą rozmowę. Ostatnio mam wrażenie, że unoszę się
kilka centymetrów nad ziemią ze szczęścia.
A już niedługo będziemy jeździły
palcem po mapie i szukały inspiracji, głównie w prostocie, lokalnych
produktach, małych kawiarniach, w które ktoś włożył całe serce. Może się okazać, że coś naprawdę ekscytującego jest
oddalone o kilka godzin drogi od Twojego domu.
Składniki:
21 kit katów*
400g M&M'S
400ml śmietany kremówki 36%
125g serka mascarpone
około 2 łyżek cukru
biszkopt o średnicy 20cm
krem do przełożenia biszkoptów:
200ml śmietany ubijamy, pod koniec dodajemy łyżkę cukru. Za pomocą łyżki delikatnie mieszamy z serkiem mascarpone. Wykładamy na przekrojony biszkopt.
krem po bokach i u góry:
Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Odstawiamy, by trochę wystygła. W tym czasie ubijamy 200ml śmietany. Pomału wlewamy czekoladę, stale mieszając za pomocą łyżki. Kremem smarujemy boki i górę ciasta. Po bokach przykładamy kit katy, a na górę kładziemy m&m'sy.
* W zależności od Waszych upodobań i wysokości biszkoptu, kit katy należy przyciąć lub zostawić w całości.
prześliczny torcik :)) wygląda uroczo i na pewno smakuje niebiańsko :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Serdecznie i życze kolejnych pięknych inspiracji :)
Olinka - Smakowy Raj
Wygląda cudowanie! i pewnie tak samo smakuje!:) świetny pomysł ! :D
OdpowiedzUsuńpróbowałam kiedyś podobnie go robić, mnie jednak nie wyszedł tak efektownie :(
OdpowiedzUsuńMistrzowsko wykonany, mniaaaam!
Wygląda prześlicznie
OdpowiedzUsuńBył bardzo smaczny. Dziękujemy
OdpowiedzUsuńTata Misi
Śliczny! Aż szkoda jeść :)
OdpowiedzUsuńA wie ktoś ile ma być czekolady do stopienia?
OdpowiedzUsuń1 tabliczkę :)
Usuńśliczny tort wow
OdpowiedzUsuń